Nasveti za varno supanje

Poletne obmorske aktivnosti so sproščujoče in zabavne, a ne pozabimo na to, da so lahko tudi nekoliko nevarne. Še posebej to velja za tiste, ki se jih lotevamo brez predhodnega znanja, saj se lahko hitro zgodi, da nas nepredvidljivi morski tokovi in valovi presenetijo. Kakšnih večjih incidentov sicer ne gre pričakovati, če res ne preizkušamo svojih meja, a tudi manjše nezgode lahko močno pokvarijo dopust. Supanje v tem oziru ni nobena izjema, te aktivnosti se je treba lotiti premišljeno in v prvi vrsti poskrbeti za varnost.

Varnostna oprema

Najbolj neposredno o varnosti odloča varnostna oprema. Seveda je pomembno, da je že sup deska dovolj zanesljiva in vzdržljiva, enako velja za veslo, a brez nekaterih kosov dodatne opreme ne bo šlo. Precej redno opazimo koga, ki pri obmorskih aktivnostih uporablja čelado, a to je lahko zelo dobra ideja, sploh pri veslanju v plitvinah, kjer lahko pri padcu udarimo v kakšen kamen. Veliko pogosteje pa se uporablja vsaj varnostna vrvica za sup, ki je nujna in praktično že osnovna oprema, vključena v vsak komplet. V poštev pride še kak drug kos opreme, najbolj izstopa rešilni jopič, pa tudi opazna oblačila in morda piščalka.

Upoštevajte nepredvidljivo vreme

Vreme je moč dobro napovedati, a vseeno ne moremo predvideti vseh vplivov na majhnem področju, kjer veslamo. Poleg tega so morski tokovi lahko nepredvidljivi, pa tudi nevihte se hitro naredijo. Da bo supanje varno, je treba to upoštevati. Najbolje bo ostati blizu obale in spremljati dogajanje na nebu in pod vodo. Ko se začne vreme slabšati, je pametno sup predčasno pospraviti.

Supanje s prijatelji

Ne samo, da je v družbi veslanje bolj prijetno in zabavno, je tudi bolj varno. Osamljen veslač lahko ob nezgodi neopazno izgine med valove, v družbi pa se to ne bo zgodilo, pomoč bo vedno na dosegu roke.